Search

Oglasi

/
DOBRA VIJEST: Hrvatska kuhinja među 20 najboljih na svijetu!
Zagreb

DOBRA VIJEST: Hrvatska kuhinja među 20 najboljih na svijetu!

TasteAtlas za 2025. godinu još jednom potvrdio snagu tradicionalnih okusa

 

Hrvatska kuhinja ponovno je dobila snažno međunarodno priznanje. Prema rezultatima nagrada TasteAtlas za 2025. godinu, objavljenima na temelju više od 590 tisuća glasova putnika i zaljubljenika u hranu iz cijelog svijeta, Hrvatska se svrstala među dvadeset najboljih kuhinja na planetu, zauzevši 18. mjesto s vrlo visokom prosječnom ocjenom 4,35. Riječ je o potvrdi dugogodišnje reputacije hrvatske gastronomije kao autentične, raznolike i duboko ukorijenjene u lokalne tradicije.

Globalna ljestvica okusa

Na samom vrhu ljestvice i ove se godine našla Italija, s prosječnom ocjenom 4,64, potvrdivši status svjetske gastronomske sile. Slijede Grčka, Peru, Portugal i Španjolska, zemlje čije su kuhinje prepoznate po snažnom identitetu, kvalitetnim namirnicama i dugoj kulinarskoj tradiciji. U takvom društvu, hrvatsko 18. mjesto ima posebnu težinu jer dolazi iznimno konkurentnog globalnog okruženja u kojem se ocjenjuje gotovo 19 tisuća jela, sastojaka i pića iz cijelog svijeta.

Image

Okusi koji definiraju Hrvatsku

Među jelima koja su hrvatsku kuhinju učinila prepoznatljivom ističu se peka, pašticada, punjena paprika, zagorski mlinci, paška janjetina, riba s gradela, čobanac te istarska tjestenina fuži. Ta raznolikost jasno odražava geografski i kulturni mozaik Hrvatske, od mediteranskog juga i ribarskih tradicija do kontinentalnih, sporih i bogatih mesnih jela. Upravo ta kombinacija lokalnosti i autentičnosti često je ono što međunarodna publika prepoznaje i cijeni.

Najbolja jela i svjetske gastro-destinacije

Osim nacionalnih kuhinja, TasteAtlas nagrade ističu i pojedinačna jela. Najbolje ocijenjeno jelo svijeta za 2025. godinu je paragvajski vori-vori, dok su visoke ocjene pripale i talijanskoj Pizza Napoletani, tajarinima s bijelim tartufom iz Albe, indonezijskom sate kambingu i turskom cağ kebabu. Kada je riječ o gradovima, talijanski Napulj i Milano prednjače kao svjetske gastronomske destinacije, a među prepoznatim gradovima našli su se i Split te Zagreb, koji su se plasirali na 74., odnosno 87. mjesto.

Image

Kako nastaju rang-liste

TasteAtlas nagrade nisu tek puki popis popularnosti. Prosječne ocjene kuhinja i regija izračunavaju se na temelju rezultata 30 do 50 najbolje ocijenjenih jela, uz korištenje naprednih algoritama koji uklanjaju botove i pristrane obrasce glasanja. Cilj je osigurati da rezultati što vjernije odražavaju stvarnu kulinarsku kvalitetu, a ne prolazne trendove.

Više od rangiranja

U svojoj suštini, TasteAtlas ima širi cilj od samog natjecanja. Platforma nastoji promovirati lokalne prehrambene tradicije, potaknuti ponos na nacionalna jela i približiti globalnoj publici kulinarsko bogatstvo koje često ostaje izvan glavnih turističkih ruta. Hrvatsko mjesto među dvadeset najboljih kuhinja svijeta tako nije samo priznanje restoranima i kuharima, nego i potvrda vrijednosti domaćih namirnica, recepata i znanja koje se generacijama prenosi s koljena na koljeno.

Cjelovit popis pobjednika i kategorija, uključujući sireve, deserte i proizvođače hrane, dostupan je u sklopu TasteAtlas Best of 2025, a hrvatska gastronomija još je jednom dobila snažan poticaj za daljnju međunarodnu afirmaciju.

...

Tekst: Petar Kolovrat

Fotografija. Vidmir Raič

Grafika: TasteAtlas

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

Web shop

Najnovije

notification icon
Želite li primati najnovije vijesti s Adriapress.hr portala?
Back To Top