Hrvatska kuhinja ponovno je dobila snažno međunarodno priznanje. Prema rezultatima nagrada TasteAtlas za 2025. godinu, objavljenima na temelju više od 590 tisuća glasova putnika i zaljubljenika u hranu iz cijelog svijeta, Hrvatska se svrstala među dvadeset najboljih kuhinja na planetu, zauzevši 18. mjesto s vrlo visokom prosječnom ocjenom 4,35. Riječ je o potvrdi dugogodišnje reputacije hrvatske gastronomije kao autentične, raznolike i duboko ukorijenjene u lokalne tradicije.
Globalna ljestvica okusa
Na samom vrhu ljestvice i ove se godine našla Italija, s prosječnom ocjenom 4,64, potvrdivši status svjetske gastronomske sile. Slijede Grčka, Peru, Portugal i Španjolska, zemlje čije su kuhinje prepoznate po snažnom identitetu, kvalitetnim namirnicama i dugoj kulinarskoj tradiciji. U takvom društvu, hrvatsko 18. mjesto ima posebnu težinu jer dolazi iznimno konkurentnog globalnog okruženja u kojem se ocjenjuje gotovo 19 tisuća jela, sastojaka i pića iz cijelog svijeta.
Okusi koji definiraju Hrvatsku
Među jelima koja su hrvatsku kuhinju učinila prepoznatljivom ističu se peka, pašticada, punjena paprika, zagorski mlinci, paška janjetina, riba s gradela, čobanac te istarska tjestenina fuži. Ta raznolikost jasno odražava geografski i kulturni mozaik Hrvatske, od mediteranskog juga i ribarskih tradicija do kontinentalnih, sporih i bogatih mesnih jela. Upravo ta kombinacija lokalnosti i autentičnosti često je ono što međunarodna publika prepoznaje i cijeni.
Najbolja jela i svjetske gastro-destinacije
Osim nacionalnih kuhinja, TasteAtlas nagrade ističu i pojedinačna jela. Najbolje ocijenjeno jelo svijeta za 2025. godinu je paragvajski vori-vori, dok su visoke ocjene pripale i talijanskoj Pizza Napoletani, tajarinima s bijelim tartufom iz Albe, indonezijskom sate kambingu i turskom cağ kebabu. Kada je riječ o gradovima, talijanski Napulj i Milano prednjače kao svjetske gastronomske destinacije, a među prepoznatim gradovima našli su se i Split te Zagreb, koji su se plasirali na 74., odnosno 87. mjesto.
Kako nastaju rang-liste
TasteAtlas nagrade nisu tek puki popis popularnosti. Prosječne ocjene kuhinja i regija izračunavaju se na temelju rezultata 30 do 50 najbolje ocijenjenih jela, uz korištenje naprednih algoritama koji uklanjaju botove i pristrane obrasce glasanja. Cilj je osigurati da rezultati što vjernije odražavaju stvarnu kulinarsku kvalitetu, a ne prolazne trendove.
Više od rangiranja
U svojoj suštini, TasteAtlas ima širi cilj od samog natjecanja. Platforma nastoji promovirati lokalne prehrambene tradicije, potaknuti ponos na nacionalna jela i približiti globalnoj publici kulinarsko bogatstvo koje često ostaje izvan glavnih turističkih ruta. Hrvatsko mjesto među dvadeset najboljih kuhinja svijeta tako nije samo priznanje restoranima i kuharima, nego i potvrda vrijednosti domaćih namirnica, recepata i znanja koje se generacijama prenosi s koljena na koljeno.
Cjelovit popis pobjednika i kategorija, uključujući sireve, deserte i proizvođače hrane, dostupan je u sklopu TasteAtlas Best of 2025, a hrvatska gastronomija još je jednom dobila snažan poticaj za daljnju međunarodnu afirmaciju.
...
Tekst: Petar Kolovrat
Fotografija. Vidmir Raič
Grafika: TasteAtlas