Nakon velikog uspjeha njene prve kuharice „Iz moje kuhinje, s ljubavlju“, čije je prvo izdanje rasprodano za samo pola godine i mjesecima je bila na vrhu top liste najprodavanijih kuharica, naša poznata glumica Sanja Vejnović predstavila je svoju novu kuharicu „Slatki život“.
Dok je u njenoj prvoj knjizi, koja je već doživjela i drugo izdanje, bilo najviše primamljivih slanih jela, novu je posvetila samo slatkima. Tako će čitatelji u njoj naći više od 110 pažljivo odabranih recepata koji donose slatke klasike u novom ruhu, ali i nove, egzotične deserte koje tek treba otkriti. Na pisanje nove kuharice potaknuo ju je, kako je rekla, i lijep osjećaj kada je njena prva knjiga dugo bila na vrhu top liste najprodavanijih kuharica, a knjiga širom svijeta poznatog kuhara Jamiea Olivera ispod nje.
Na predstavljanju knjige u kavani Bela Cafe zagrebačkog hotela Amadria Park Capital, urednik izdanja Vedran Bratušek rekao je da „Slatki život“ ima sve: od torta i tortica, preko pita i pitica, kolača i kolačića (kremastih, biskvitnih, dizanih i lisnatih), do keksića, krema i brojnih drugih nezaobilaznih slastica. Nije skrivao oduševljenje skupljenim receptima i izgledom kuharice pa je istaknuo da je Sanjina knjiga najatraktivnija kuharica na tržištu, ne samo po receptima koji su precizni i dovedeni do savršenstva, nego i po majstorskim fotografijama za koje je zaslužan Sanjin bivši suprug i profesionalni snimatelj Goran Mećava. Stoga je svaka stranica ujedno vizualna poslastica, uz recepte koji vas mame da zasučete rukave i krenete u pripremu, dodao je Bratušek.
Glumica i velika zaljubljenica u kuhanje Sanja Vejnović otkrila je da joj je za izradu nove kuharice bilo potrebno dvije godine, kako bi sve recepte dovela do savršenstva. „Detaljno opisujem svaki recept, od pribora preko sastojaka do svakog koraka koji je potreban da bi uživali u najukusnijim slasticama“, rekla je na predstavljanju knjige pred brojnom publikom. S ljubavlju i pažnjom prema detaljima u knjizi objašnjava svaki korak pripreme – od točnog vremena i temperature pečenja, do malih trikova koji čine razliku između dobre i nezaboravne slastice.
Nju od drugih kuhara i chefova razlikuje to što ona ne skriva ništa, nego otvoreno dijeli savjete i trikove koje je naučila kroz kulinarsku karijeru. „Otkrivam sve što sam naučila jer ne želim da se drugima dogodi što i meni kada prema receptu radim neki kolač. Sigurna sam da su se mnogi, baš poput mene, poskliznuli na brojnim receptima koji ne otkrivaju trikove bez kojih kolač ne može biti savršen“, rekla je Vejnović.
Na predstavljanju je priznala da joj je, kako nije profesionalna kuharica, kod slastica važniji njihov što bolji okus nego izgled kolača opisanih u knjizi.
Svima koji će koristiti recepte iz njene knjige, a posebno onima manje iskusnima u spravljanju slastice, dobro će doći uvodni dio sa malim priručnikom u kojem je navela pribor potreban za pripremu kolača, savjete za pripremu prije početka rada, upute za izradu desetak najčešće korištenih vrsta tijesta te korisne 'tips&tricks' savjete. Dakle korisne informacije koje je doznala od brojnih poznatih kuhara, kao i od majke, baka, prijateljica te na druge načine tijekom svog 40-godišnjeg kuharskog iskustva.
Naime, još se uvijek dobro sjeća vlastitih frustracija kao mlade početnice u kuhinji i nedovoljno razrađenih recepata zbog kojih joj neko jelo ne bi uspjelo. Zato se je, kao i kod prve knjige, pokušala staviti u ulogu osobe koja prvi puta u životu počinje kuhati ali je htjela da njen kuharski priručnik zadovolji i početnika ali i one koji već imaju dosta iskustva. Zbog toga se nije odlučila samo za jednostavne recepte koje većina početnika može napraviti, nego na opise koji će moći detaljno objasniti sve faze pripreme jela kako bi ono bilo uspješno pripremljeno. Pritom je istaknula da izrada kolača zahtjeva pridržavanje uputa za svaku fazu recepta i korištenje točno propisane količine sastojaka čega se je dobro držati sve dok se ne svladaju neke osnovne tehnike i skupi dovoljno iskustva za modificiranje i improviziranje.
Knjiga „Slatki život“ idealan je spoj tradicije i modernog. Posebno ponosno govorila je o tradicionalnim receptima koje je posvetila majkama svojih bliskih prijatelja jer su upravo njihovi recepti i savjeti posveta okusima djetinjstva.
Zato je pozvala sve da zavire između korica „Slatkog života“ i dopuste da ih više od 110 primamljivih i pažljivo odabranih recepata (od jednostavnih kolača do torti koje će zadiviti sve koji ih probaju) povede na slastičarsko putovanje koje neće zaboraviti.
A poznati hrvatski pisac, scenarist, producent, kazališni i filmski redatelj ali i veliki gastronom Radovan Marčić naveo je da ga je kao velikog ljubitelja slatkog ova „slatka kuharica“ odmah oduševila. Da je Sanja Vejnović vrlo ozbiljna kuharica, pokazala je već svojom prvom „slanom“ knjigom. Čast svim kuharima „slanih“ jela, ali spravljanje kolača za stepenicu je složeniji posao jer priprema kolača ne podnosi ni najmanju pogrešku. Tu se hoće matematičke preciznosti. I pola grama viška nekog od sastojaka rezultira katastrofom. Zato da bi svaka slastica bila savršena, uz osnovni recept, Sanja objašnjava svaku fazu pripreme, odabir posuđa, vremena i temperature pečenja i još pregršt sitnih nijansi koje vode do slatke ekstaze, istaknuo je Marčić i pozvao sve da uživaju u ovom Slatkom životu.
Napisao: Željko Bukša
Snimio: Mislav Udovičić