Search

Oglasi

/
GASTRONOMIJA: Krumpir? Kako postići da bude iznutra mekan, a izvana hrskav?
Lifestyle

GASTRONOMIJA: Krumpir? Kako postići da bude iznutra mekan, a izvana hrskav?

Pečeni krumpir iz mikrovalne ili iz pećnice?

 

U današnje vrijeme, kada nam vrijeme često nije saveznik, mikrovalna pećnica može biti pravo otkriće za brzu, ali ukusnu pripremu jela. Iako se obično povezuje s podgrijavanjem hrane, uz malo pažnje i pravilan postupak u njoj se može napraviti i savršeno pečen krumpir – mekan iznutra, a s finom, zlatno-smeđom i hrskavom koricom izvana.

Tajna uspjeha leži u kombiniranju dviju faza – mikrovalnog kuhanja i kratkog pečenja ili grilanja. Krumpir se najprije kuha u vlastitoj pari kako bi omekšao iznutra, a zatim mu se daje hrskava završnica koja podsjeća na pečenje u klasičnoj pećnici.

Za pripremu je najbolje odabrati srednje velike krumpire s tanjom korom, poput sorti marabel, desiree ili agria. Krumpir nije potrebno guliti – dovoljno ga je dobro oprati i obrisati papirnatim ručnikom. Na nekoliko mjesta probode se vilicom kako bi para mogla izlaziti, a zatim se lagano premaže maslinovim ili suncokretovim uljem i posoli. Tako pripremljen, krumpir se stavi na tanjur ili rešetku u mikrovalnu pećnicu i kuha 8 do 12 minuta na snazi od 800 do 1000 W, ovisno o veličini. Nakon polovice vremena valja ga okrenuti kako bi se ravnomjerno skuhao.

Kada vilica lako prolazi kroz sredinu, krumpir je iznutra dovoljno mekan. U tom trenutku slijedi završni korak – stvaranje hrskave kore. Ako mikrovalna ima funkciju grilla ili konvekcijskog pečenja, krumpir se peče još pet do sedam minuta, dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju. U suprotnom, dovoljno ga je kratko prebaciti u klasičnu pećnicu zagrijanu na 220 °C na desetak minuta ili ga pržiti na suhoj tavi bez ulja dok ne postane hrskav.

Rezultat je iznenađujuće dobar: unutrašnjost ostaje mekana i topla, gotovo kremasta, dok se izvana stvara tanka, aromatična korica. Po želji, gotov krumpir može se dodatno posuti svježim začinskim biljem poput ružmarina ili timijana, a izvrsno se slaže s kiselim vrhnjem, maslacem ili svježim sirom.

Na ovaj način mikrovalna prestaje biti samo pomoćno sredstvo u kuhinji i postaje alat koji u nekoliko minuta pruža pravi užitak pečenog krumpira – jednostavnog, domaćeg jela koje je uvijek dobrodošlo na svakom stolu.

Ili ako hoćete u pećnici?

Za pripremu ovog jela birajte onaj rozi krumpir, koji još neki zovu i bijelim, zato jer je za pečenje bolji nego žuti koji ima brašnastu strukturu pa je bolji u kuhanim jelima. Također je mladi, tako da mu se koža može lako izguliti. Rabite tehniku dopola kuhanja, i završetka u pećnici kako bi dobiti iznutra mekanu strukturu, a izvana hrskavu koricu.

Sastojci:

1 kg krumpira

1 žlica soli

1 dl biljnog ulja (suncokretovo)

2 l vode

3 česena češnjaka

1 žlićica češnjaka u prahu (opcija)

1 žlica slatke mljevene paprike

Način priprave:

Krumpir oguliti, izrezati ga u četvrtine i staviti ga kuhati u posoljenu hladnu vodu. Dok se krumpir kuha, u pećnici zagrijavati lim sa uljem (lim mora biti dobro zagrijan, a ulje vruće prije nego što se dodaju krumpiri). Kad se na krumpiru počne stvarati bijela pjena, maknuti ga s vatre, ocijediti u cjedilu i brzo premjestiti u vrući lim s uljem. Dobro ga izmiješati da se sa svih strana obavije s vrućim uljem i vratiti u pećnicu. Peći na 160 stupnjeva dok ne dobije rumenu boju. Povremeno ga protresti za vrijeme pečenja. Poslužiti uz zeleni ili crveni radič ili zelenu salatu.

...

Tekst i fotografija: Petar Kolovrat

Podijeli članak:

Povezani članci

Najnovije

Web shop

Najnovije

notification icon
Želite li primati najnovije vijesti s Adriapress.hr portala?
Back To Top